2010-11-23

1. Presentera mig!

Det här är jag.

För ungefär tretton år sen, våren 1997, började jag skriva dagbok på nätet. I april närmare bestämt och främsta inspirationskällan var Nanok Bie och Calle Ekdahl. Nanok startade en sida som hette reload.org efter knappen i Netscape som hette reload som man använde när man ville se om något nytt uppdaterades på sidan. Då fanns inga RSS-feeder eller RSS-läsare utan man fick själv surfa runt och reloada sidor för att se om de uppdaterats. Nanok samlade dagbokssidor så att det blev lite enklare att ha det samlat på ett ställe. Min sida döpte jag ganska snart till ”en annan sida”. Jag har många sidor och hemsidan var bara en av dom.

Och jag skrev och skrev. Mellan 1997 och 1999 var jag väldigt öppen och personlig på min blogg. Det var enkelt då. Efter att ha flyttat från Norrköping till Stockholm var de allra flesta människor jag umgicks med också nätmänniskor som skrev dagböcker på nätet. Mina gamla vänner och mina föräldrar tyckte att jag var lite konstig. Nätet var ju fortfarande en fluga.

Idag är spelplanen helt omvänd.  Tre miljoner finns på Facebook och gör ungefär samma sak som jag gjorde då, i reloaden, för tretton år sen.

Någonstans runt år 2000 tappade jag lusten att blogga offentligt om mig själv. Jag hade ett tag en lösenordsskyddad blogg men den uteblivna responsen gjorde att jag tappade intresset så under ett par år skrev jag en väldigt censurerad och tillrättalagd blogg. Jag var inte riktigt bekväm med att fler och fler läste men jag ville ändå skriva. Jag skapade en Hästportal med över 1000 länkar till olika hästsidor. Jag skrev riddagbok och var fodervärd på en arabhäst under ett par – tre år och ägnade nästan all tid åt westernridning och tävlade lite på amatörnivå.

När vi köpte hus startade vi en husblogg där vi dokumenterade våra renoveringar och samma år, 2005, startade jag en bokblogg som snabbt blev en av de mest besökta bokbloggarna i Sverige, En annan sida. Det gav jättemycket. Det var ett sätt att kunna skriva personligt utan att bli privat men efter fem år började det gå på tomgång och jag upptäckte att jag ofta kopierade mig själv och sällan skrev nya saker.  Och i våras bestämde jag mig för att lägga ner bokbloggen och starta om på nytt med en kompis. Nu bloggar jag främst om böcker på Breakfast Book Club och vi har också tagit ut diskussionerna i verkliga livet och har frukostbokcirkel en gång i månaden.

Okej! Vilka andra sidor har jag då?

Musiken är stor i mitt liv men tar inte så mycket plats just nu. Jag har en bred musiksmak och har aldrig förstått begrepp som ”skämslåtar”.  Vill jag skaka rumpa lyssnar jag på Prince. Alanis Morissette är min själsfrände och hon är gravid just nu precis som jag. Det känns konstigt nog inte som en slump. Jag tycker om att lyssna på musik där jag inte förstår vad som säger.  Som Marcos Valles Nao Tem Nada Nao.  Jag kan fonetiskt sjunga texterna till flera låtar med Astrud Gilberto, Antonio Carlos Jobim och Joao Gilberto fast jag inte förstår ett ord mer än kanske corazon här och där. Likaså Mano Chaos låtar. Jag tycker om att inte riktigt veta vad som sjunger och höra känslan i rösterna och själv fantisera. De gånger jag översatt texterna har jag oftast blivit besviken.

Samtidigt så skulle jag gärna lära mig prata portugisiska eftersom jag tycker det är ett sånt vackert språk. Fast först på tur står spanska. Jag talar idag svenska, helt okej engelska och vardagskroatiska. Jag tycker om språk. Jag tycker om att skriva. Jag har deltagit i Nanowrimo ett antal gånger men aldrig avslutat. Jag har utbildat mig till journalist bland annat på Poppius journalistsskola och jag jobbar sen ett antal år på Journalistförbundet som webbredaktör.

Det svåraste jag gjort i livet är att bli förälder. Att vara konsekvent, stark och trygg som förälder är en utmaning varje dag. Jag och min älskade man har en dotter som är tre år och väntar vårt andra barn. Jag blev sjukskriven i vecka 27 pga hotande förtidsbörd. Vi siktar på att klara oss till vecka 34 minst. Då föddes vår första dotter.  Ibland undrar jag vad vi gett oss in på. Två barn liksom? Tvåan är beräknad till januari och jag tycker starkt illa om att vara gravid, har i princip alla komplikationer som man kan ha.

Om ett par år hoppas jag kunna ta upp ridningen igen. Jag skulle också vilja ta sånglektioner och sjunga swing som Andrews Sisters ungefär.

Jag läser ungefär 50 böcker per år och tog 7,5 poäng litteraturvetenskap tidigare i höstas innan jag fick bryta för sjukskrivningen. Är lite i valet och kvalet om jag ska fortsätta. Tycker hela den akademiska prylen och förhållningssättet inte riktigt är min grej. Jag gillar mer helhetsupplevelser än att analysera detaljer för analyserandets skull.

Jag är väldigt aktivt på Facebook och till viss del även Twitter och det här inlägget är en del i en bloggutmaning jag hoppar på nu som går ut på att skriva trettio inlägg i följd på ett bestämt tema.
Jag ser utmaningen som ett sätt att komma igång med min personliga skrivande igen och kanske liva upp den här bloggen lite.

Första inlägget ska ha titeln: ”Introduce yourself” och det här inlägget var ett försök till just det.

2 kommentarer:

Lena sa...

Spännande :) Jag ligger på dag 12 tror jag :D

Kajsa sa...

Kul att du också är på. :)