2011-04-19

På gång: en bok om flaskmatning

Foto: Alessandro Perilli 
Det stör mig oerhört att landstinget inte kan dela ut en liten broschyr i ämnet flaskmatning. Det finns däremot mängder skrivet i ämnet amning. Dessutom finns amningshjälpen, amningscentrum, amningsvänliga sjukhus, amningsjouren och en uppsjö informationsblad, broschyrer och böcker i ämnet.

Jag möter många mammor nu när jag är föräldraledig. Eftersom jag dessutom flaskmatar ett litet barn får jag hela tiden frågor om hur man gör, vad som är praktiskt, vilken ersättning jag använder, tips mot hårda magar, vilka flaskor det finns, var på stan man enklast värmer en flaska med mera med mera. Det skriks efter information!


Den konspiratoriskt lagde tänker att det är amnignslobbyn i Sverige som sett till att det inte ska uppmuntras till flaskmatning. Flera är de mammor som tänkt att de ska få något förlag att ge ut en bok men ingen har nappat hittills. Det finns också flera försök på nätet att starta flaskmatningssajter, bloggar med mera men de flesta har avstannat på grund av tidsbrist och när ens lilla barn plötsligt slutar äta ur flaska och dricker ur riktiga glas och äter riktig mat har motivationen försvunnit, men det är ju när man är mitt i det hela man behöver information och helst vill man slippa googla och hamna i obstinata och fanatiska familjeforum där amningsfaschisterna är i majoritet.


Min första idé var att sätta ihop en kort broschyr och kanske få landstinget att köpa den för att dela ut på BB-avdelningar och BVC runt om i landet men ju mer jag läser på om amning och bakgrunden till hur det blev så här galet att flaskmatande mödrar betraktas som paria, inser jag att landstinget nog inte är intresserat.

Rekommendationerna från WHO som Sverige förbundit sig att följa säger att man ska amma helt i sex månader men delamma till två års ålder eller längre. Hör man de där sista någonsin i Sverige? Nej, det passar inte in i familjepolitiken. Kvinnorna ska amma, det har man lovat WHO, men de måste jobba också. Därför är också vår föräldraförsäkring byggd så att man inte förlorar SGI om man blir gravid igen inom 1 år och 9 månader. Rent praktiskt skulle det vara bättre om vi får barn med tre-fyra års mellanrum, vilket det blir om man fortsätter delamma upp till två år. I många länder delammar man till ungefär tre år då barnet slutar självmant och i och med det är mamman oftast inte fertil förrän äldsta barnet är blöjfritt, står och går själv och kan klarar sig själv när nästa barn kommer.

Foto: sunsurfr
Det finns en massa motstridiga studier som säger att amning är bra för immunförsvaret, minskar allergier med mera. För varje undersökning som dras fram kan man hitta en annan undersökning som bevisar det motsatta. På lång sikt finns inget som säger att ammade barn är mindre sjuka eller allergiska än icke-ammade barn. Det finns också undersökningar som visar på större samband att allergier är ärftligt - oavsett om man ammar eller inte. Att det dessutom finns risker med bröstmjölken pratas aldrig om.Rent familjepolitiskt tycker staten alltså att det är bra att mammor ammar i sex månader, så pappor kan ta hälften av föräldraledigheten i de övriga sex månader. Du ska sätta ditt barn på dagis vid drygt ett års ålder men vill du ha fler barn ska du ha dom tätt så du inte är borta från arbetsmarknaden så länge och hackigt. Och vi är solidariska med kvinnorna i tredje världen och uppfyller WHOs mål att 80% av världens kvinnor ska amma. I Sverige ammar ca 70% fyra månader, i övriga Europa och västvärlden ca 30%.

Jag har rubriker och kapitel klar för en hel bok. Drygt halva texten skriven. Två förlag som sagt kanske. Två förlag som tackat nej. Väntar svar från ytterligare två.

Vill du vara med och påverka innehållet? Maila mig din berättelse till petra@picha.se eller om du vill vara anonym kan du svara i min flaskmatningsenkät som finns på http://bit.ly/flaskmatning. Hittills har jag fått in 170 svar och jag tar gärna emot fler.

Jag söker också vårdpersonal, BVC-tanter (och farbröder), barnmorskor på mödravård, förlossning och BB-avdelningar som kan tänka sig intervjuas eller vara med och faktagranska materialet. Även barnläkare sökes som vill hjälpa till.

Läs också Enligt Ellen - Att inte amma, det bästa val jag gjort eller Lisas - Den heliga amningen för mer debatt bland kommentarerna!

UPPDATERAT 2011-06-30: Nu har boken en egen hemsida: www.attflaskmata.se.

9 kommentarer:

Mamma Hemlig sa...

Intressant! Jag har skrivit lite om ämnet här:

http://mammahemlig.blogspot.com/2011/04/och-sa-var-det-amningen.html

Emma sa...

Det här med "risker med bröstmjölk" blev jag nyfiken på. Det är inget jag hört talas om men skulle gärna veta vad det handlar om.

Petra sa...

Bröstmjölk kan innehålla cancerframkallande miljögifter, PCB, dioxiner och flamskyddsmedel. En del forskare vill till och med hävda att man inte bör amma mer än fyra månader men det finns för lite forskning för att kunna dra slutsatsen att miljögifter i bröstmjölken ökar risken för cancer.

Kristina sa...

Så himla glad jag blir att det finns någon som vill ta tag i det här! Jag har mejlat min berättelse till dig och önskar dig lycka till med ditt skrivande!

Eva sa...

Men miljögifterna i bröstmjölk finns även i ersättning vad jag vet. Men om nu gifterna är fler i bröstmjölken så är väl rätt väg att minska gifterna i vår omgivning istället för att avråda från amning. Vi är ju inte den enda arten på jorden som har små barn att föda upp och de andra arterna har svårt att börja med ersättning bara för att vi människor förgiftat planeten.

Säkert bra att ge info om flaskmatning. Det bör självklart finnas info om båda alternativen. Men se upp så det inte blir samma fel från båda håll dvs så att vi inte hamnar i att flaskmatarna skrämmer upp om risker med amning och ammarna skrämmer upp med risker om flaska. Bättre att båda lägrena låter de andra vara ifred tycker jag. :)

mariakatarina sa...

För att utveckla min kommentar på twitter; Jag är en person som lätt kan fastna i regelverk. "Säger de sex månaders helamning så ska det väl vara det." Typ.

Därför är jag lite rådvill och just därför skulle en sådan bok vara guld värd för mig. Vore skönt att få läsa sig till svar på alla de där funderingarna jag har och har haft. I en bok. Och inte på alla forum på nätet, där stämningen ibland kan bli lite väl hätsk.

Min son är snart fyra månader och har hittills ätit rätt många gånger varje natt. Jag har hur mycket mjölk som helst och amningen kom igång direkt. Men pga alla nattamningar har inte jag sovit en hel natt på evigheter (sen tidiga graviditeten?). Nu börjar det kännas. Tänker alltså trappa ner amningen och fasa in flaska och pappa, men känner mig ego - det är ju inte för hans skull eller för att det inte funkar. Utan för att jag är trött.

Och så blir jag lite skamsen, för man kan ju inte få barn och tro att livet ska vara som förut... Man "ska" ju sova dåligt som småbarnsförälder. Ehum.

Nåväl. Nu försöker vi få honom att ta flaskan med bröstmjölk (går inget vidare än så länge) och har idag börjat med smakportioner. Sonen kräks nämligen så mycket att vi blev rekommenderade av BVC att börja med gröt.

Tycker hur som helst att en bok om flaskmatning vore bra att ha just i det här skedet i livet jag är i nu.

Kjell G. Holmsten sa...

Jag blir som uppväxt av en ammande mor rädd när jag läser detta. Ett mänskligt behov som utvecklats under årmiljoner och där naturen inte vet något annat än ammande mödrar och modersmjölk. Att gå på den myten att flaskuppfödning är bättre än den naturliga vägen av ammningsmjölk kan ni fråga vilken bonde som helst eller annan uppfödare vad som är bäst! Det verkas som om skribenten är köpt av välling och ersättningsindustrin. Gå inte på denna smörja.

Petra sa...

Kjell: Jag skriver faktiskt ingenstans att flaskuppfödning på något sätt skulle vara BÄTTRE än amning. Läs igen!

ullrika sa...

@Kjell: Jag blir som uppväxt av en ammande mor och barn till två ammade barn ännu räddare när jag läser din kommentar. Den enda som skriver smörja här du. Skäms på dig.

För, om du varit i en situation där du själv inte kunnat amma ditt barn hade en kommentar som din egen varit som salt i det blödande såret. Dessutom snackar du goja. Fråga vilken uppfödare eller bonde som helst.