2011-06-26

Dinosaurium och Arbetets museum i Norrköping

En dag på vårt sommarlov på landet utanför Norrköping åkte vi in till stan och besökte Dinosaurium och Arbetets museum. Har ni vägarna förbi eller bor i närheten kan jag absolut rekommendera ett besök. Det är en trevlig dagsutflykt.

Dinosaurium är en tillfällig utställning som håller på till 21 augusti. Den finns i byggnaden som kallas Värmekyrkan mitt i Industrilandskapet i Norrköping. Arbetets museum ligger i byggnaden Strykjärnet bara några futtiga meter därifrån. Vi som var där var tre vuxna och sex barn. Tre bebisar, två snart-fyraåringar och en femåring. 

Love och Nike
I entréplanet till utställningen ligger ett litet kafé med fika, glass och enklare rätter. Här finns också stora toaletter och en lekhörna för barn med ritbord, filmer med dinosaurier, plastleksaker och ett stort jättepussel. Entrén är 90 kronor för vuxen och 70 för barn över fyra år vilket är i saftigaste laget tyckte jag.  

Själva utställningen är fin men väldigt kort. Man gör inte ens av med en timma där inne och då är nästan hundra kronor mycket. En fin utställning med ett gäng skelett i olika miljöer men inte så stor. Det går fort att spana in alla dinosaurier. Det finns också några små montrar med dinosaurieägg och en liten bio som visar film. Dessutom finns litet rum som kallas "utgrävningen" som verkar vara sponsrat av visualiseringscenter med ett dinosauriespel och lite annat pyssel. Vid utgången finns en liten shop där man kan köpa turistprylar och dinosauriesaker. 

När man kommer ut hamnar man på baksidan av Värmekyrkan och går man rakt fram och över en liten bro till höger kommer man till Arbetets museum. Ett museum i flera plan och roliga utställningar och en skaparverkstad för barn. Till skillnad från Dinosauriums ganska dyra pris är allt på Arbetets museum gratis.
I botten finns en helt okej restaurang med enklare lunchrätter, mikro tillgängligt för att värma barnmat och det stora plusset, en lekhörna för barnen.
Just nu pågår bland annat en utställning om Bamse som är kul för barnen. Där kan man titta på Bamse-film, läsa serier och gå tipspromenad och få en liten present i receptionen om man lämnar in rätt svar.

Den permanenta utställningen om arbete, prylar, varumärken och trender genom tiderna är också spännande och ligger på plan 5.  Längst bort på samma plan ligger skaparverkstaden där det är gratis att pyssla, måla och skapa från en mängd olika material.

Hinner ni och orkar ni efteråt så rekommenderas ett besök i Industrilandskapet som ligger runt omkring med sina vattenfall och spännande byggnader.

Dinosaurium får 2 poäng av 4.
Arbetets museum får 5 av 5.


Inga kommentarer: